Επιστροφή χρημάτων σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους

Διορθώνεται μια μεγάλη αδικία με την επιστροφή χρημάτων σε συνταξιούχους – Από 10 έως και 2.300 ευρώ τα ποσά – Ποιοι ωφελούνται περισσότερο από τη ρύθμιση.

Τις διαφορές των εισφορών υγείας που υπολογίζονταν στο αρχικό μικτό ποσό και όχι στο καταβαλλόμενο μετά τα “μνημονιακά ψαλίδια” επιστρέφει σε εκατομμύρια συνταξιούχους το υπουργείο Εργασίας. Τα ποσά αφορούν στην περίοδο 1/1/2012 έως 30/6/2016. Διορθώνουμε ουσιωδώς πολιτικές του παρελθόντος διαμηνύουν κύκλοι του υπουργείου. Στόχος να δοθούν τα ποσά ακόμη και εντός του Δεκεμβρίου.

Την επιστροφή ποσών που παρακρατήθηκαν για εισφορές υγείας στις μικτές αλλά “ψαλιδισμένες” κύριες συντάξεις την περίοδο 2012 – 2016 σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο “μποναμάς” αυτός αφορά περί τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 10 ευρώ έως και 2.300 ευρώ. Από εσωτερικό έγγραφο του ΕΦΚΑ προκύπτει πως η προετοιμασία και οι υπολογισμοί προχωρούν εντατικά, καθώς ο Ενιαίος Φορέας πρέπει να είναι έτοιμος να επιστρέψει τα επίμαχα ποσά στους δικαιούχους. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος είναι να δοθεί εντός του Δεκεμβρίου τουλάχιστον ένα σημαντικό ποσό από το συνολικό κονδύλι, το οποίο κυμαίνεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Οι υπολογισμοί των αρμόδιων υπηρεσιών για τις “αχρεωστήτως παρακρατηθείσες εισφορές υγειονομικής περίθαλψης” της περιόδου 1-1-2012 μέχρι 30-6-2016 δείχνουν πως :
Περί τα 1,9 εκατομμύρια συνταξιούχοι έχουν μέσο ποσό επιστροφής 10€
Περί τους 660.000 συνταξιούχους έχουν μέσο ποσό επιστροφής 275€
Περί τους 93.000 συνταξιούχους έχουν μέσο ποσό επιστροφής 1.000€
Περί τους 1.900 συνταξιούχους έχουν μέσο ποσό επιστροφής 1.190€
Περί τους 1.500 συνταξιούχους έχουν μέσο ποσό επιστροφής 2.300€
«Η κυβέρνηση όχι απλώς διορθώνει ουσιωδώς σφάλματα του παρελθόντος αλλά και επιστρέφει τα ποσά που πρέπει στους συνταξιούχους” σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το διαπιστωμένο πλεόνασμα δίνει τον χώρο ώστε να ικανοποιηθούν οι συνταξιούχοι και να διορθωθούν εσφαλμένες πολιτικές προηγούμενων ετών.
Τα ποσά που θα επιστραφούν αντιστοιχούν στην διαφορά της εισφοράς υγείας (αρχικά 4% και ακολούθως 6%), αν αυτή υπολογιζόταν στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης και όχι στο μικτό. Πρόκειται για ποσά που είχαν παρακρατηθεί για 4,5 χρόνια (από 1/1/2012, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή τα πρώτα μνημονιακά ψαλίδια των νόμων του 2011) από τις κύριες συντάξεις δικαιούχων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επειδή η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπολογιζόταν στο ακαθάριστο, αρχικό μικτό ποσό και όχι στο καταβαλλόμενο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ιδιαίτερα μετά τις περικοπές των μνημονιακών νόμων του 2011 και του 2012, να προκύπτουν υψηλές κρατήσεις για μια σειρά συνταξιούχων, ιδιαίτερα για όσους είχαν μεγάλες περικοπές, την στιγμή που το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξής τους είχε σημαντικά μειωθεί. Η διαδικασία αυτή πήρε τέλος με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387 / 2016) – κι αφού είχε προηγηθεί η αύξηση της ποσοστιαίας εισφοράς στο 6% από 4% – στον οποίο προβλέφθηκε ρητά πως από 1/7/2016 η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθενείας των συνταξιούχων υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού. Μετά τον επαναπροσδιορισμό επί του δικαιότερου, όπως παρατηρούν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, της βάσης υπολογισμού της εισφοράς υγείας, αποφασίστηκε για λόγους δικαιοσύνης και χρηστής διοίκησης να επιστραφούν τα επιπλέον ποσά που είχαν παρακρατηθεί την επίμαχη περίοδο. Για το θέμα έχουν υπάρξει δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους ενώ και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν αποδεχθεί ότι η εισφορά εισπραττόταν αχρεωστήτως.
Ωφελημένοι θα βγουν όλοι οι συνταξιούχοι που έπεφταν “θύματα” της εν λόγω περικοπής. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Διονύση Ρίζο, ειδικό σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, από την επιστροφή ωφελούνται κυρίως “όσοι ελάμβαναν ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης από 1.000 € και άνω”. Πρόκειται για συνταξιούχους στους οποίους κυρίως εφαρμόστηκαν οι μνημονιακές περικοπές των νόμων 4093/2012, 4024/2011, 4051/2011 και των αντίστοιχων κρατήσεων του Δημοσίου. “Όσο μεγαλύτερη η σύνταξη και όσο περισσότερες οι μνημονιακές περικοπές, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η περικοπή μέσω του ΕΟΠΥΥ. Συνεπώς αυτοί είναι που θα επωφεληθούν περισσότερο από την επιστροφή των εν λόγω ποσών”, επισημαίνει ο κ. Ρίζος. Ειδικότερα, φαίνεται πως στις κατηγορίες με τα μεγαλύτερα ποσά για επιστροφή κατατάσσονται :
– Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ – Τραπεζών με 35ετία
– Συνταξιούχοι ιατροί του ΕΣΥ με 35ετία
– Συνταξιούχοι μέλη ΔΕΠ με 35ετία
– Συνταξιούχοι ένστολοι με 35ετία
– Συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι με 35ετία
– Συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ με 35 και άνω έτη ασφάλισης
– Συνταξιούχοι του ΤΑΕ με 35 και άνω έτη ασφάλιση
– Συνταξιούχοι του ΙΚΑ από την 20η ασφαλιστική κλάση και άνω

Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *