Έναρξη αντιπυρικής περιόδου

Ζούμε σε μια από τις ομορφοτέρες χώρες του κόσμου. Για να παραμείνει όμορφη, εμείς οι πολίτες να βοηθάμε. Έμείς οι ίδιοι με απερίσκεπτες είτε με εσκεμμένες ενέργειες, οδηγούμε αυτή την χώρα στο αντίθετο δρόμο. Μια τέτοια ενέργεια, είναι η φωτιά στα δάση. Την 1η Μάιου, είναι η πρεμιέρα της αντιπυρικής περιόδου και η Πυροσβεστική υπηρεσία, και οι σύλλογοι εθελοντών, βρίσκονυαι σε επιφυλακή.

Ο τόπος μας, η πόλη μαςείναι κατάφυτη. Πνιγμένη στο πράσινο. Όμως ουκ ολίγος φορές, «απειλήθηκε» από μικρές ή και μεγάλες πυρκαγιές.  Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, να επαναληφθεί, στην όμορφη μας πόλη. Προσέχουμε για να έχουμε. Μόλις αντιληφθούμε την παραμικρή εστία φωτίας, ειδοποιούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία(199).

 Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας:

Aπό την πλευρά της η Πυροσβεστική, σε μήνυμά της τονίζει: «Το μεγαλύτερο ποσοστό των δασικών πυρκαγιών οφείλεται στη δική μας αμέλεια».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, παραθέτει μια σειρά υποδείξεις και συμβουλές που πρέπει να έχει συνεχώς στο νου του κάθε πολίτης, για να μην προκαλέσει πυρκαγιά, αλλά και για να συμβάλει στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της, αν εκδηλωθεί από οποιαδήποτε αιτία.

«Ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου! Η διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και του δασικού πλούτου του τόπου μας εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και στη συνέχεια αναφέρονται όλα αυτά που πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Ειδικότερα στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά

-Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).

-Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.

-Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε στην ύπαιθρο τα αναμμένα υπολείμματα καύσης.

-Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.

-Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

-Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

-Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών -πυροτεχνημάτων σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.

-Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

-Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.

-Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Πώς πρέπει να ενεργήσουμε μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά

Τηλεφωνούμε αμέσως στον αριθμό κλήσης 199 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο όπου βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.

-Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

-Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

-Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή.

Τονίζεται, τέλος, ότι η κλήση στον αριθμό 199 είναι χωρίς χρέωση, τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου», τηλεφωνείστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρουν οι Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής, στην σελίδα τους, στο facebook(http://https://www.facebook.com/groups/EDASA: «Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά. Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται η εκπαιδευτική μας διαδικασία και οι ομάδες μας μπαίνουν σε ετοιμότητα.

Καλή δύναμη στους εθελοντές του ΕΔΑΣΑ, καλή δύναμη στο ΠΣ και στις εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας.

Και μη ξεχνάμε … η πυροσβεστική διάταξη 1/2017 απαγορεύει πλήρως τη χρήση φωτιάς σε όλη τη περιοχή της Αττικής έως και 31/10″.

Στην πόλη μας, λειτουργούν με ιδιαίτερη επιτυχία και σημαντικό κοινωνικό έργο οι παρακάτω σύλλογοι εθελοντών δασοπροστασίας  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *