Οι άνθρωποι του Πολιτισμού υψώνουν την φωνή τους: Δεν είμαστε επαίτες (ηχητ.)

Καλλιτέχνες και άνθρωποι του Πολιτισμού ένωσαν τις φωνές τους σε μια συλλογική διαμαρτυρία κατά της απαξίωσης της Τέχνης και η περιφρόνηση που τους επιφύλαξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταδικάζοντας τους στο περιθώριο και την πολιτιστική ζωή του τόπου σε μόνιμη καραντίνα, ασφυξία και αφωνία.

«Δεν είμαστε επαίτες» ακούστηκε από πληθώρα καλλιτεχνών από το βήμα του ραδιοφώνου στο Κόκκινο κατά την Ημέρα Δράσης #save_art στήριξης των ανθρώπων του Πολιτισμού που διοργάνωσε ο ρ/δ σταθμός και η εφημερίδα Η ΑΥΓΗ.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη άσκησαν, οι Σταύρος Ξαρχάκος, Τάνια Τσανακλίδου, Γιώργος Νταλάρας, Λάκης Λαζόπουλος, Νότης Μαυρουδής, Φοίβος Δεληβοριάς και πλήθος καλλιτεχνών που φιλοξενήθηκαν στην συχνότητα του σταθμού και συνεχίζουν να διαμαρτύρονται σε μια συνεχή ροή ως το βράδυ. Το μήνυμα τους είναι σαφές: Η Τέχνη δεν μπορεί να μπει στο περιθώριο.

Τη στήριξη του εξέφρασε το πρωί με παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας πως η τέχνη δεν είναι είδος πολυτελείας.

«H τέχνη δεν είναι μία υπόθεση πολυτελείας, είναι βασικό συστατικό στοιχείο της ύπαρξής μας, της δυνατότητας να σταθούμε όρθιοι, να εμπνευστούμε, να ονειρευτούμε» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε παρέμβασή του στο Κόκκινο. «Θέλουν τους ανθρώπους του πολιτισμού για να βγάζουν κάποιες φωτογραφίες και να τις αναπαράγουν, για να τους τραγουδάνε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, παγιδεύοντάς τους και αυτούς σε επικοινωνιακά σόου. Τους θέλουν για να παίρνουν λίγη αίγλη από αυτούς. Δεν έχουν στρατηγική, δεν έχουν σχέδιο, δεν έχουν όραμα».

Πιο συγκεκριμένα υποστήριξε ότι το κρίσιμο είναι να υπάρξει πολιτική απόφαση ότι ένα μεγάλο μέρος του αποθεματικού που υπάρχει στα δημόσια ταμεία να στηρίξει τις ανθρώπινες ανάγκες ενώ προχώρησε και σε ενεργητικές προτάσεις όπως να υπάρξουν όχι μαζικές συναυλίες αλλά μικρότερες παραστάσεις, ή ειδικά κοινωνικά προγράμματα για την αγορά βιβλίων, τη στήριξη του κινηματογράφου κ.α. Υπάρχουν οι δυνατότητες αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

Σταύρος Ξαρχάκος: Πρωτοφανής απαξία της Ν.Δ. για τον πολιτισμό

“Δεν υπήρχε ούτε μία λέξη που να σχετίζεται με τον πολιτισμό”, σχολιάζοντας την “παντελή έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής και πρωτοφανής απαξία από τη ΝΔ”.

Παρατήρησε μάλιστα “γενικότητες και προχειρότητες, στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην αναφορά του σαν να τον εξανάγκασε κάποιος να κάνει αναφορά στους “επαίτες καλλιτέχνες”.

Αναφορικά με την κα. Μενδώνη ο Σ. Ξαρχάκος μίλησε για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα της ΑΕΠΙ. “Η κυρία αυτή διακατέχεται από το σύνδρομο της βλαπτικής έπαρσης. Αλλά δικαίωμα στην έπαρση έχει μόνο η σημαία!” Ένας υπουργός σε ένα ταλαίπωρο υπουργείο οφείλει να είναι υπερβατικός με την τέχνη. Υπήρξε και είναι μία πολύ αποτελεσματική γενική γραμματέας”, ανέφερε χαρακτηριστικά, τον “εμπνευσμένο υπουργό αναζητάμε”.

Be the first to comment

Απάντηση