Συνταγή για Φανουρόπιτα

Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Το έθιμο,  εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Ρόδο. Οι πιστοί έφτιαχναν τις Φανουρόπιτες, στη μνήμη της μητέρας του Αγίου Φανουρίου, για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της, καθώς λέγεται ότι ήταν αμαρτωλή και δεν βοηθούσε κανέναν που είχε ανάγκη.

Η συνταγή

Υλικά

  • 350 γρ. σπορέλαιο
  • 300γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 500 γρ. αλεύρι για ολες τις χρήσεις
  • 1 φακ. baking powder
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 120 γρ, σταφίδες
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού  κανέλα
  • 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Ετκέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180ο C στον αέρα.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, 250 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα 125 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα.
Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Λαδώνουμε το ταψί και αδειάζουμε το μίγμα. Ψήνουμε περίπου για μία ώρα στους 180ο C.

Καλή επιτυχία και Χρόνια Πολλά!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *