Τσίπρας: «Δεν θα τοποθετηθούν πλευρικά και μετωπικά διόδια »

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο, για την Ανατολική Αττική, στο Λαύριο, για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στους αυτοκινητόδρομους που ολοκληρώθηκαν και για την μη τοποθέτηση νέων πλευρικών και μετωπικών διοδίων στο Άγιο Στέφανο και στην Βάρυμπομπη, ενώ τόνισε η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με τους παραχωρησιούχους για την δωρεάν διέλευση των κατοίκων των δήμων Διονύσου, Κηφισιάς και Αχαρνών, όταν ολοκληρωθούν τα ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια.
Για τους αυτοκινητόδρομους
«Ο ελληνικός λαός ξέρει ποιος τέλειωσε τα έργα με το λιγότερο οικονομικό κόστος και ποιος τα τελμάτωσε και ποιος έβαζε τα πανωπροίκια. Αλλά πριν από δέκα μέρες , δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, ήρθε μια ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού ελεγκτικού συνεδρίου που επιβεβαίωσε όσα λέγαμε το 2010-2014 για τους αυτοκινητοδρόμους. Καθυστερήσεις άνω του 50% τη περίοδο 2010-2014, καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις , στην καθυστερήσεις στην υλοποίηση, πρόσθετο κόστος σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο 1.200.000.000 ευρώ.

Εμείς διαπραγματευτήκαμε από τις πρώτες μέρες, κυριολεκτικά με το πιστόλι στο κρόταφο, τις πρόσφατες αποζημιώσεις. Και καταφέραμε να κόψουμε από τις αποζημιώσεις 764.000.000, από τα τέσσερα έργα και να ολοκληρώσουμε τα έργα.

Καταφέραμε να αποτρέψουμε, να επιστρέψουμε 6.5 δις που θα έπρεπε να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος μέσα στην κρίση . Και μάλιστα να τα πληρώσει από την μη υλοποίηση των έργων . Και έργα δεν θα είχαμε και θα έπρεπε να πληρώνουμε» .

Οι δημότες μόνιμοι κάτοικοι , των δήμων Αχαρνών, Κηφισιάς και Διονύσου, δεν θα είναι υπόχρεοι για την καταβολή διοδίων

«Τώρα κάποιοι έξυπνοι, μάλλον κάποιοι κουτοπόνηροι , μας κουνάνε το δάχτυλο για τις συμβάσεις που αυτοί υπέγραψαν. Δυστυχώς οι συμβάσεις αυτές δεσμεύουν την χώρα , αλλά και τον ελληνικό λαό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια , να τις αλλάξουμε μονομερώς.

Διαπραγματευτήκαμε όμως με τους παραχωρησιούχους και πετύχαμε σε ότι αφορά την περιοχή σας, ότι οι δημότες μόνιμοι κάτοικοι , των δήμων Αχαρνών, Κηφισιάς και Διονύσου, δεν θα είναι υπόχρεοι για την καταβολή διοδίων. Το ίδιο για τους κατοίκους του Ωρωπού στο όριο του δήμου. Το υπουργείο Υποδομών ολοκλήρωσε το ηλεκτρονικό σύστημα και αμέσως μετά το Πάσχα , θα ξεκινήσει η καταγραφή αυτής της συμφωνίας.

Συμφωνήθηκε για όσους δεν είναι δημότες ή μόνιμοι κάτοικοι και χρησιμοποιούν την εθνική θα υπάρχουν ειδικά εκπτωτικά προγράμματα ανάλογα με τις διελεύσεις. Τα εκπτωτικά αυτά προγράμματα, φθάνουν ως το 50% των διοδίων και κλιμακωτά η έκπτωση γίνεται μικρότερη αν έχεις λίγες διελεύσεις. Πετύχαμε επίσης να μην πληρώνουν καθόλου διόδια οι πολίτες με ειδικές ανάγκες και διαπραγματευτήκαμε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών-αναλογικών διοδίων, να πληρώνουν δηλαδή οι πολίτες για την απόσταση που διανύουν και όχι γι αυτό που χρεώνεται σήμερα.

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες του συστήματος έχουν από το υπουργείο Υποδομών. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα κατασκευαστούν νέα πλευρικά και μετωπικά διόδια, όπως είχαν προβλεφθεί , με τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί .

Εδώ και αρκετό καιρό έχουν ειδοποιηθεί επίσημα οι φορείς, από το Υπουργείο Υποδομών, για αυτή την εξέλιξη. Είναι λοιπόν άδικος κόπος , η προσπάθεια ορισμένων να παραπληροφορούν τους πολίτες σχετικά με το θέμα αυτό».

(Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, στο θέμα των αυτοκινητοδρόμων και διοδίων γίνεται στο 35:00)

 

Απάντηση

Verified by MonsterInsights