Άγιοι Άγγελοι: “Είμαστε αγανακτισμένοι για την έλλειψη πρόληψης και κατασταλτικών μέτρων αντιπυρικής προστασίας

Τα θλιβερά γεγονότα που έλαβαν χώρα στον Μάτι, έχουν θορυβήσει μια σημαντική μερίδα κατοίκων του Δήμου Διονύσου. Είτε μεμονωμένα, είτε ως συλλογικότητες εκφράζουν τους φόβους για την κατάσταση που επικρατεί σε οικόπεδα, σε δρόμους και σε πλατείες του Δήμου Διονύσου.  Ο σύλλογος «Άγιοι Άγγελοι» με επιστολή προς την δημοτική αρχή της πόλης, εκφράζουν την αγανάκτηση τους, “για την άτακτη ενασχόλησή σας με τον καθαρισμό, αλλά και την έλλειψη πρόληψης και κατασταλτικών μέτρων αντιπυρικής προστασίας για τον οικισμό μας”.

Αναλυτικά η επιστολή του συλλόγου «Άγιοι Άγγελοι» 

Κε Δήμαρχε Διονύσου,
Κε Πρόεδρε της Δημοτικής Ενότητας Άνοιξης,
Κε Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας,
Στον οικισμό «Άγιοι Άγγελοι» της ενότητας Άνοιξης, έχουμε πολλαπλούς λόγους να είμαστε αγανακτισμένοι από την άτακτη ενασχόλησή σας με τον καθαρισμό, αλλά και την έλλειψη πρόληψης και κατασταλτικών μέτρων αντιπυρικής προστασίας για τον οικισμό μας.
Έχουν προηγηθεί αρκετές επιστολές μας και συναντήσεις τα τελευταία 2 χρόνια με την λεπτομερή έκθεση των προβλημάτων μας, παραίνεσης για συνεργασία μας, και προτάσεών μας, που δυστυχὠς μόνο αποσπασματικά και μερικώς έχουν αποδώσει ουσιαστικά.
Με τα πρόσφατα γεγονότα στο Μάτι και τον Ν. Βουτζά είμαστε πλέον και υποχρεωμένοι να σας θέσουμε προ των ευθυνών σας, καθώς οι πάσης φύσεως δικαιολογίες του παρελθόντος περιττεύουν όταν κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία των πολιτών-δημοτών.
Έως τώρα από τύχη μόνο έχει αποσοβηθεί η μοιραία εξέλιξη μιας πυρκαϊάς με ανθρώπινα θύματα, η οικολογική καθώς και υλική καταστροφή για την περιοχή μας και το δήμο Διονύσου.
Πιο αναλυτικά τα κύρια προβλήματα σχετικά είναι:
1. Δεν υπάρχει τακτική δρομολόγηση συνεργειών, δημοτικών ή ιδιωτικών για να καθαρίζονται οι δρόμοι, οι πλατείες, οι σάκκοι με τις πευκοβελόνες, καθώς και τα κλαδιά δένδρων και θάμνων που έχουν πλέον σκεπάσει επικίνδυνα πολλούς δρόμους της περιοχής μας.
2. Σε πολλές περιπτώσεις τα κλαδιά των δένδρων έχουν καλύψει τους δρόμους, ενώ τα καλώδια ΟΤΕ & ΔΕΗ έχουν επικίνδυνα μπλεχτεί με αυτά αποτελώντας απειλή για πρόκληση φωτιάς.
3. Δεν έχει γίνει καμμία ενημέρωση και συμμόρφωση με πρόστιμα των οικοπεδούχων που δεν καθαρίζουν τα οικόπεδα τους από κλαδιά και πευκοβελόνες έγκαιρα, ένα μέτρο που ανακοινώθηκε αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε.
4. Δεν έχει τοποθετηθεί ο πυροσβεστικός κρουνός όπως μας έχετε πολλές φορές υποσχεθεί τα τελευταία 3 χρόνια παρ’ όλες τις αποφάσεις των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας του δήμου, του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών κου Ράικου, του αποχωρήσαντος κου Λυρούδια, και λοιπών αρμόδιων φορέων.
5. Τα γειτονικά ρέματα που «αγκαλιάζουν» τον οικισμό μας, δεν έχει βρεθεί ακόμα ο αρμόδιος φορέας, αλλά δεν υπάρχει καμμία πρωτοβουλία έξόδου από το αδιέξοδο του δήμου για να απαιτήσει από την αρμόδια αρχή τα αναγκαία τακτικά μέτρα επέμβασης για καθαρισμό τους.
6. Δεν έχει οριστεί συντονιστικό όργανο, ή αρμόδιος ανά περιοχή-οικισμό του δήμου που σε επικοινωνία με τις πυροσβεστικές αρχές θα αναλάβει σε περίπτωση πυρκαϊάς την εκκένωση των σπιτιών με γέροντες και παιδιά που τις πρωινές ώρες μένουν μόνοι εντός τους.
7. Αναβάλλεται μονίμως και διεξοδικά η διάνοιξη της οδού Κίρκης προς την οδό Νιόβης (κτήμα Ρουμελιώτη) για την δυνατότητα έγκαιρης αποχώρησης από το βρεφονηπιακό σταθμό του δήμου Διονύσου, αλλά και των δημοτών που κατοικούν πέριξ αυτού.
8. Οι πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρισμού του εκπαιδευτικού κέντρου της ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ στη λεωφόρο Άνοιξης έχει αποτελέσει ως γνωστόν συχνή αιτία για πρόκληση μικροπυρκαϊών τα τελευταία χρόνια, και πρέπει τακτικά σε ετήσια βάση να καθαρίζεται και να ελέγχεται από αρμόδια όργανα του δήμου.
9. Τα δύο μεγάλα δασικά κτήματα Βογιατζίδη και (πρώην) Αναστασιάδη θα πρέπει να καθαριστούν, να αποψιλωθούν και να λειτουργήσουν ως αντιπυρικές ζώνες σε συνδυασμό με το περικλείον ρέμα της Κιθαιρώνος-Άρεως-Νιόβης.
Ως κάτοικοι των Αγίων Αγγέλων, δημότες του δήμου Διονύσου, αλλά και σαν συλλογικό τοπικό όργανο, απαιτούμε πράξεις σας προς την επίλυση, ενώ παραμένουμε στη διάθεσή σας για όποια ενέργεια, δράση, ή συνδρομή, προς την κατεύθυνση της εγρήγορσης για τα παραπάνω.
Παρακαλώ για την έγκαιρη, περιεκτική κι άμεση ενεργοποίησή σας.
Ιούλιος 2018
Για το Δ.Σ.του Συλλόγου «Οι Αγιοι Άγγελοι»

Απάντηση