14 Ιουνίου 1987: Η μεγαλύτερη μέρα του ελληνικού μπάσκετ

Πέρασαν 32 χρόνια, από μια από τις συγκλονιστικότερες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού. Ήταν 14 Ιουνίου, του 1987. Ελλάδα-Σοβιετική Ένωση 103-101. Η Ελλάδα στην κορυφή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη του ευρωπαϊκού αθλητισμού. 

Ο Νίκος Γκάλης και η παρέα του(συγγνώμη για τους υπόλοιπους, αλλά ο Νίκος Γκάλης είναι ο μπασκετικός θεός) μας έβγαλε στους δρόμους. Μας έμαθε το μπάσκετ.  Πιτσιρίκι τότε, ήμουν στην βεράντα και έκλαιγα από χαρά. Μετά ήρθε η ώρα της Ομόνοιας( η πρώτη μου για να πανηγυρισμούς) με το φορτηγάκι του κύριου Γιώργου.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ στην ζωή μου, όσα χρόνια και αν περάσουν αυτόν τον αγώνα.

«Τίποτα τίποτα δεν μας σταματά, το κύπελλο θα πάρουμε με τον τσαμπουκά» , φώναζα από το σαλόνι του σπιτιού. Και τελικά το πήραμε. Το σηκώσαμε.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ του αείμνηστο Φίλιππα Συρίγο, για τον «τίμιο γίγαντα» και το «όχι τρίποντο.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το ξύλο που έφαγε ο Γιαννάκης, από τον Τσατσένκο. Δεν μπορώ να καταλάβω, πως μετά από την μετωπική σύγκρουση με το θηρία στα επιθετικά φάουλ, σηκώνοντας όρθιος και κατέβαζε την μπάλα.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις «πτήσεις» του Νίκου  Γκάλη. Νόμιζα ότι τον βοηθούσαν τα παπούτσια του, τα «pony» και είχα ζαλίζει τον πατέρα μου, να μου αγοράσει ένα ζευγάρι σαν του Γκάλη. Θαρρείς πως ο Γκάλης ήταν στην σελήνη με την έλλειψη βαρύτητας και οι άλλοι στην Γη με βαρίδια στα πόδια τους.

Δεν θα ξεχάσω τις βολές του πράσινου Λιβέρη, που μας οδήγησαν στην παράταση.

Δεν θα ξεχάσω, ποτέ τον άλλο και αγαπημένο πράσινο τον Μέμο Ιωάννου, τον Φάνη, τον Φιλίππου, τον άνθρωπο αράχνη Παναγιώτη Φασούλα, τον Ρωμανίδη, τον Καρατζά και τον Σταυρόπουλο.

‘Ολοι αυτοί ήταν η ορχήστρα. Μαέστρος και τι μαέστρος ο  Κώστας Πολίτης, με συνεργάτη,  τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου.

Η  ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΡΙΑΜΒΟ

Ρουμανία – Ελλάδα 77-109
Γιουγκοσλαβία – Ελλάδα 78-84
Ελλάδα – Ισπανία 89-106
Ελλάδα – Σοβιετική Ένωση 66-69
Γαλλία – Ελλάδα 69-82
Ιταλία – Ελλάδα 78-90
Ελλάδα – Γιουγκοσλαβία 81-77
Σοβιετική Ένωση – Ελλάδα 101-103

Τα τελευταία λεπτά , του μεγάλου τελικού

 

Η εκπομπή μετά τον θρίαμβο με μεγάλες ατάκες από τον Χάρη Αλευρόπουλο

 

Και κάτι ιδιαίτερο. Οι διαφημίσεις πριν τον τελικό!

 

 

Be the first to comment

Απάντηση