Μέρα μνήμης, για τους Έλληνες η 19η Μάιου. Σαν σήμερα ξεκίνησε η γενοκτονία της Ποντίων. Μια από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας του Ελληνισμού. Κατά την περίοδο, 1916-1923, το Κίνημα του Νεότουρκων, πραγματοποίησαν σφαγές και εκτοπισμοί εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου, που στοίχισε τη ζωή περίπου 213.000-368.000 Ελλήνων….
Η Βουλή των Ελλήνων, μόλις το 1994, αναγνώρισε τη γενοκτονία, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο»…
Στις 19 Μαΐου, ο Μουσταφά Κεμάλ έφθασε στη Σαμψούντα και άρχισε , η σκληρότερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Με την επικράτηση του Κεμάλ, οι διωγμοί συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση. Στήνονται στις πόλεις του Πόντου έκτακτα δικαστήρια ανεξαρτησίας, που καταδικάζουν και εκτελούν την ηγεσία του ποντιακού ελληνισμού. Το τέλος του Πόντου πλησιάζει. Η γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο υπήρξε το αποτέλεσμα της απόφασης των Τούρκων εθνικιστών για επίλυση του εθνικού προβλήματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη φυσική εξαφάνιση των γηγενών εθνοτήτων. Οι Έλληνες στον Πόντο ανέρχονταν σε 700.000 άτομα την παραμονή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι το τέλος του 1923 είχαν εξοντωθεί 36800ο Έλληνες…
Η εκδήλωση των Πόντιων Δροσιάς
Το Σάββατο 13 Μαΐου, η η Ένωση Ποντίων Δροσιάς στην πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού, στη Δροσιά, τίμησε με μια ωραία εκδήλωση την εν λόγω μέρα.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των θυμάτων της γενοκτονίας και κατάθεση στεφάνου εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.
Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Δροσιάς κα Μελπομένη Μαργάρα, ενώ το Χρονικό της Ημέρας Μνήμης διάβασε εμφανώς συγκινημένη η κα Κυριακή Λαζαρίδη. Μέλη του Συλλόγου με τη συνοδεία του επιφανούς λυράρη κ. Ηλία Υφαντίδη τραγούδησαν την «Ωδή προς τον Άγνωστο Στρατιώτη» και χόρεψαν παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς. Προβλήθηκε, επίσης, ταινία μικρού μήκους σχετικά με την υποβάθμιση της σημασίας του γεγονότος της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στα σχολικά βιβλία.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Δήμαρχος Διονύσου, Διονύσης Ζαμάνης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δροσιάς Χρήστος Ποτίδης, οι δημοτικοί Θανάσης Κρητικός, Χρήστος Ιωαννίδης, Γιάννης Καλαφατέλης, Στέφανος Κριεμάδης, Γιώργος Ζυγούνας και Σπύρος Σπηλιώτης, οι τοπικοί σύμβουλοι, Παναγιώτης Συμεωνίδης και Σταύρος. Ουσταμπασίδης, εκπρόσωποι συλλόγων και πολλοί κάτοικοι.
Αφιέρωμα της ΕΡΤ3 στην Γενοκτονία
Ένα δίωρο αφιέρωμα στην τραγική ιστορία 353.000 αθώων θυμάτων στον Μικρασιατικό Πόντο, με τίτλο «Μνήμες Γενοκτονίας», μεταδίδει η ΕΡΤ3 σε απευθείας σύνδεση με τον «Κήπο των Εποχών» στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 και ώρα 22:00.
Επιστήμονες, ιστορικοί, Έλληνες και ξένοι, ακαδημαϊκοί, επιζώντες των γεγονότων αιωνόβιοι γέροντες και καλλιτέχνες, ενώνουν τις φωνές και παρουσίες τους, αλλά και τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις μνήμες τους σε μια μεγάλη παραγωγή της ΕΡΤ3.