28η Οκτωβρίου 1940: Η Μέρα που το «ΟΧΙ» Ενωσε την Ελλάδα

Η 28η Οκτωβρίου 1940, γνωστή ως η Επέτειος του ΟΧΙ, είναι μία από τις πιο σημαδιακές ημερομηνίες στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Εκείνη την ημέρα, η μικρή Ελλάδα ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις του Άξονα, λέγοντας «ΟΧΙ» στην υποταγή. Ήταν ένα ηρωικό και γεμάτο αυτοθυσία μήνυμα, που έμεινε χαραγμένο στις καρδιές των Ελλήνων και ανέδειξε το σθένος τους για ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Το Ιστορικό Υπόβαθρο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Το καλοκαίρι του 1940, η Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι είχε ήδη ξεκινήσει την επέκτασή της στα Βαλκάνια, κατακτώντας την Αλβανία και έχοντας βλέψεις για περαιτέρω εδαφικές κατακτήσεις. Η επιθυμία του Μουσολίνι να αποδείξει στον Χίτλερ ότι μπορούσε να διευθύνει μια στρατιωτική επέκταση στα Βαλκάνια, τον οδήγησε στην απόφαση να καταλάβει την Ελλάδα. Οι προθέσεις του είχαν διαφανεί ήδη από την 15η Αυγούστου του 1940, όταν το ελληνικό καταδρομικό «Έλλη» τορπιλίστηκε από ιταλικό υποβρύχιο στην Τήνο, γεγονός που προκάλεσε μεγάλο σοκ στον ελληνικό λαό.

Το Τελεσίγραφο και το Ιστορικό «ΟΧΙ» του Ιωάννη Μεταξά

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι, προσέγγισε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Ιωάννη Μεταξά, στο σπίτι του στην Κηφισιά, και του παρέδωσε ένα τελεσίγραφο. Η Ιταλία απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, με στόχο την κατάληψη στρατηγικών σημείων στην Ελλάδα. Ο Μεταξάς, έπειτα από λίγα λεπτά σιωπής, απάντησε με το περίφημο «Alors, c’est la guerre» («Λοιπόν, έχουμε πόλεμο»), γνωστοποιώντας ότι η Ελλάδα δεν θα παραχωρούσε εδάφη. Το «ΟΧΙ» του Μεταξά εκφράζει την απόφαση ολόκληρου του ελληνικού λαού να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας του, κόντρα στις δυσμενείς συνθήκες και την αριθμητική υπεροχή των Ιταλών.

Οι εφημερίδες της εποχής δεν άργησαν να γράψουν για το περίφημο «ΟΧΙ» του Πρωθυπουργού στους Ιταλούς. Η κίνηση αυτή του Μεταξά σηματοδότησε την είσοδο της, ουδέτερης μέχρι τότε, χώρας μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η λέξη «ΟΧΙ» παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας Ελληνικό Μέλλον του Ν. Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940. Ακολούθως υιοθετήθηκε ως σύνθημα, και από άλλες εφημερίδες, και για ακόλουθες περιστάσεις, όπως το εξώφυλλο της εφημερίδας Η Βραδυνή, στις 6 Απριλίου 1941 με αφορμή την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα.

Η Αντίσταση και οι Πρώτες Επιτυχίες του Ελληνικού Στρατού

Η απάντηση της Ελλάδας με το «ΟΧΙ» είχε άμεσες συνέπειες. Στις 6 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, οι Ιταλικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επίθεση από τα αλβανικά σύνορα, εισβάλλοντας στην Ήπειρο. Ο ελληνικός στρατός, με απίστευτο ηρωισμό και αποφασιστικότητα, όχι μόνο κατάφερε να αναχαιτίσει την επίθεση, αλλά αντεπιτέθηκε, οδηγώντας τις ιταλικές δυνάμεις σε οπισθοχώρηση. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 1940, οι Έλληνες είχαν καταλάβει περίπου το ένα τέταρτο του εδάφους της Αλβανίας, εντυπωσιάζοντας με την τόλμη τους τις συμμαχικές δυνάμεις.

28η Οκτωβρίου 1940: Το ΟΧΙ των Ελλήνων στην φασιστική Ιταλία – Η πρώτη συμμαχική νίκη κόντρα στον Άξονα

Η Σημασία του ΟΧΙ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η ηρωική αντίσταση της Ελλάδας ενάντια στην Ιταλία αποτέλεσε την πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά του Άξονα. Οι Έλληνες έδειξαν στον κόσμο ότι, παρά το μέγεθος της χώρας, η αποφασιστικότητα και το θάρρος μπορούν να αλλάξουν την ιστορία. Η καθυστέρηση της εισβολής στην Ελλάδα δημιούργησε στρατηγικά προβλήματα για τις δυνάμεις του Άξονα, και πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η επιβράδυνση αυτή βοήθησε να αλλάξει η έκβαση του πολέμου. Ακόμη, η Ελλάδα έστειλε ένα μήνυμα ελπίδας και θάρρους στους υπόδουλους λαούς της Ευρώπης.

Η 28η Οκτωβρίου: Από Στρατιωτικός Θρίαμβος σε Εθνική Επέτειο

Η 28η Οκτωβρίου, πέρα από μια ημερομηνία στρατιωτικής νίκης, αποτελεί εθνική επέτειο για την Ελλάδα και τους Έλληνες, που θυμούνται την ηρωική στάση των προγόνων τους. Κάθε χρόνο, σε όλη τη χώρα, πραγματοποιούνται παρελάσεις και εκδηλώσεις μνήμης, όπου η ελληνική σημαία κυματίζει περήφανα, και οι νέες γενιές μαθαίνουν να τιμούν τη θυσία των προγόνων τους. Η Επέτειος του ΟΧΙ δεν συμβολίζει απλώς τη νίκη, αλλά το πνεύμα της ελευθερίας, την πίστη στις αξίες της ανεξαρτησίας και τη δέσμευση του ελληνικού λαού να υπερασπίζεται την εδαφική του ακεραιότητα.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί για τον ελληνικό λαό ημέρα περηφάνειας και μνήμης. Το «ΟΧΙ» δεν ήταν απλώς μια απόφαση ενός πρωθυπουργού, αλλά η φωνή ενός ολόκληρου λαού που υπερασπίστηκε με αξιοπρέπεια και αίσθημα εθνικής τιμής την πατρίδα του. Αυτή η ημερομηνία παραμένει επίκαιρη, θυμίζοντας τις αξίες που καλούμαστε όλοι να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές. Η ιστορία της 28ης Οκτωβρίου συνεχίζει να εμπνέει και να θυμίζει την σημασία της εθνικής ενότητας και της αγάπης για την ελευθερία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *