Εκδήλωση του Ιν. Ν. Πουλαντζάς για την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμενων

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει ομιλία του Ευκλείδη Μανσέ, με θέμα: «Οικονομικά κυκλώματα αλληλεγγύης και απελευθέρωση παραγωγικών δυνάμεων», την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, ώρα 7.00μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων, Κεραμεικού 46 και Μυλλέρο, στην Πλατεία Αυδή.

 Ο Ευκλείδης Μανσέ είναι φιλόσοφος και λαϊκός εκπαιδευτής, συνιδρυτής του Ινστιτούτου της Φιλοσοφίας της Απελευθέρωσης και του Διεθνούς Δικτύου Solidarius. Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας του ερευνητή με το Ινστιτούτο  και με αφορμή την προσεχή  κυκλοφορία του τελευταίου βιβλίου του στην Ελλάδα από το ΙΝΠ και τις εκδόσεις νήσος.

Ο Ευκλείδης Μανσέ έχει μελετήσει εκτεταμένα τα δίκτυα αλληλεγγύης και στα έργα του συνδυάζει τη φιλοσοφική με την οικονομική ανάλυση. Πιο συγκεκριμένα, διερευνά τρόπους ανατροφοδότησης των συνεργατικών εγχειρημάτων και μείωσης των ροών προς την καπιταλιστική οικονομία με στόχο την αύξηση της επιρροής της αλληλέγγυας οικονομίας ώστε να γίνει εφικτή η μετάβαση από τον καπιταλισμό σε ένα νέο αλληλέγγυο οικονομικό σύστημα. Τα κυριότερα έργα του είναι: Η επανάσταση των δικτύων (1999), Δίκτυα αλληλέγγυας συνεργασίας (2002), Μηδενική πείνα και αλληλέγγυα οικονομία (2004), Αστερισμός Σολιντάριους (2008). Αυτό το διάστημα συγγράφει μια ευρεία μελέτη για την Οικονομία της Απελευθέρωσης. Τα κείμενα Εισαγωγικές σημειώσεις για την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων (2016) και Αλληλέγγυα οικονομικά κυκλώματα (2017) αποτελούν μέρος αυτής της τελευταίας ερευνητικής εργασίας και έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου και μαθημάτων που έχει πραγματοποιήσει ο συγγραφέας σε διάφορες χώρες.

Ο Ευκλείδης Μανσέ θα συμμετάσχει επίσης, το Σάββατο 10/6 στις 10.00-12.00 το πρωί, σε εργαστήριο που οργανώνει και συντονίζει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς – στο πλαίσιο του 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας UNIVERSSE 2017 –  με θέμα:  «Χτίζοντας βιώσιμα δίκτυα αλληλέγγυας οικονομίας, οικοδομώντας την αγορά των αναγκών. Παρουσίαση του Mercado Social της Βαρκελώνης και της Ένωσης Φορέων Κ. Αλ. Ο. Αττικής (πρώην Συντονισμός ΚοινΣΕπ)» .

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως 11 Ιουνίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και  υποστηρίζεται από το ΙΝΠ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *