Μετά την πρόσφατη φωτιά στις 11/8/2024, σε συνδυασμό και με την φωτιά της 30/6/2024 ,που κατέστρεψαν το μεγαλύτερο κομμάτι της δασικής έκτασης του δήμου μας, μαζί με τις περιουσίες πολλών συνανθρώπων μας, θεωρούμε ότι η διοίκηση του δήμου έμπρακτα θα επιδιώξει την άμεση αποκατάσταση των συνεπειών με συγκεκριμένες <πιεστικές> ενέργειες προς τα αρμόδια υπουργεία.
Παρελκόμενο της καταστροφής αυτής και άμεσος κίνδυνος είναι, το ενδεχόμενο, το φθινόπωρο και τον χειμώνα να ακολουθήσουν φαινόμενα ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων που θα οδηγήσουν σε πλημμυρικά φαινόμενα με απροσδιόριστες συνέπειες αν δεν ληφθούν άμεσα προληπτικά μέτρα.
Επισημαίνουμε ότι η καταγραφή και η αξιολόγηση της κατάστασης του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου και του υδροφόρου ορίζοντα, που έχουν πληγεί και ο σχεδιασμός αποκατάστασης όλων, απαιτεί εξειδικευμένη μελέτη από καταρτισμένο προσωπικό που ο Δήμος δεν διαθέτει.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναθέτει στον ΟΦΥΠΕΚΑ και στις δασικές υπηρεσίες την εκπόνηση και παρουσίαση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ειδικού σχεδίου για την αντιπυρική προστασία και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής.
Επίσης ότι εκπονούνται αντιπυρικές μελέτες για όλη τη χώρα συνολικής επιφάνειας 42 εκ. στρεμμάτων, συμβασιοποιούνται ήδη με πόρους του ΤΑΑ και φορέα υλοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ και τις δασικές υπηρεσίες,
αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική μέσω του προγράμματος Antinero.
Μετά από τα παραπάνω μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, φαίνεται ότι ο Δήμος μας θα ενταχθεί σε ένα γενικότερο σχέδιο αποκατάστασης για όλη την Αττική και όχι μόνο.
Η παράταξή μας θεωρεί ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε να γίνει ξεχωριστή μελέτη για τα όρια του Δήμου μας που έχει πληγεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια από ότι άλλες περιοχές για να είναι και πιο σύντομη χρονικά η διαδικασία εκπόνησης και υλοποίησης της.
Η Δημοτική Αρχή επιβάλλεται σε συνεργασία με το Δασαρχείο και το αρμόδιο Υπουργείο να αναθέσουν την σύνταξη μελέτης και άμεσα την υλοποίησή της από αρμόδιο φορέα όπως π.χ. το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αντικείμενο το θέμα των αντιπλημμυρικών μέτρων, την αναδάσωση και αποκατάσταση της χλωρίδας με πρόβλεψη αντιπυρικών ζωνών αποκλειστικά για το Δήμο μας.
Σας υπενθυμίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο έγινε μετά την μεγάλη φωτιά του 2009 στο τέως Δήμο Αγίου Στεφάνου.
Απαντήστε μας με σαφήνεια :
Τι έχει αποφασίσει να κάνει προς την κατεύθυνση αυτή η Δημοτική αρχή;
Και, ποιες άμεσες ενέργειες έχετε ήδη δρομολογήσει και που απαιτούνται για την αποφυγή των συνεπειών της πρόσφατης πυρκαγιάς, τις πηγές χρηματοδότησης για τις αναθέσεις έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και η πραγματική και ουσιαστική συνδρομή του δήμου ως περιοχή αναγκαιούσα έκτακτης ενίσχυσης από την πολιτεία για να αποφευχθούν τα χειρότερα;
ΥΓ : Επειδή ευρισκόμαστε ακόμη σχεδόν στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου και προβλέπεται να συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι , θα θέλαμε να μάς πληροφορήσετε επιπλέον ποια πρόσθετα μέτρα έχετε λάβει , μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, για την προστασία και θωράκιση του υπολοίπου άκαυτου κομματιού του Δήμου μας.