2017 και η ανακύκλωση στην Ελλάδα, βρίσκεται σε «προϊστορικό» στάδιο. Η χώρα μας, πάσχει από την μη ανακύκλωση. Η υπόλοιπη Ευρώπη, δουλεύει μεθοδικά, με την ανακύκλωση εδώ και δεκαετίες.
Η ανακύκλωση, όταν γίνεται μεθοδικά και όχι απλά για να γίνει, βοηθά οικονομικά τους δήμους και γενικότερα στο κράτος. Παράλληλα, βοηθά και στην φυσικούς πόρους της χώρας και γενικά του πλανήτη.
Στην χώρα μας, η ανακύκλωση, μπάζει από παντού. Καταρχήν, δεν υπάρχει η γνώση των πολιτών, πάνω στον τομέα της ανακύκλωσης. Πως ανακυκλώνω, τι ανακυκλώνω. Τι πετώ τους κάδους απορριμμάτων και τι πετώ στους κάδους ανακύκλωσης. Και επίσης σημαντικό, πως το πετώ.
Σε ένα μεγάλο ποσοστό τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν ανακυκλώνουν ή ανακυκλώνουν μερικώς. Προτιμούν την εύκολη λύση, να αποθέτουν τα πάντα στους κάδους των απορριμμάτων. Τα πάντα όμως!
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, φαίνεται ότι θέλει να βάλει στο κόλπο της ανακύκλωσης τους δημότες, τις επιχειρήσεις και τους δήμους φαίνεται πως είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί νομοσχέδιο που θα δίνει κίνητρα, αλλά θα μοιράζει και πρόστιμα για την ανακύκλωση.
Το ύψος των προστίμων που θα μπορούν να επιβάλλουν οι δήμοι θα φτάνει έως και τα 500 ευρώ. Αρχικά τα πρόστιμα θα αφορούν επιχειρήσεις, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν ανακυκλώνουν.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα καταστήματα είναι υποχρεωμένα να κάνουν ανακύκλωση σε τέσσερα ρεύματα (γυαλί, χαρτί, πλαστικό και μέταλλο).
Ισως να μην είναι ο κατάλληλος τρόπος, για την ανακύκλωση, αλλά ο φόβος των προστίμων, θ’ αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας. Άλλωστε σε πολλά κράτη, είναι σε ισχύ, η επιβολή προστίμου, για τη μη ανακύκλωση!