Αλ. Τσίπρας προς τους 13 περιφερειάρχες: «Ελάτε να σχεδιάσουμε μαζί την επόμενη μέρα»

Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε σήμερα(3/5), τους δεκατρείς περιφερειάρχες της χώρας στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τον εθνικό διάλογο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τον πρωταγωνιστικό ρόλο των περιφερειών στη μεγάλη προσπάθεια για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας.

 

Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους αιρετούς, είπε πως επιδιώκει μια ουσιαστική συζήτηση: «Να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα με νηφαλιότητα. Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε».

Ο κ. Τσίπρας, αφού ευχαρίστησε τους περιφερειάρχες για την ανταπόκριση, σημείωσε: «Δεν θέλω η εισήγησή μου να είναι τυπική Έχω την αίσθηση ότι δίνεται σε όλους η ευκαιρία, και στην κυβέρνηση, στο πολιτικό σύστημα και στην αυτοδιοίκηση, να σχεδιάσει με νηφαλιότητα την επόμενη μέρα».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι αιτίες της κρίσης είναι γνωστές και αναφέρθηκε στο «στρεβλό παραγωγικό μοντέλο του παρελθόντος», το οποίο συνετέλεσε στην κρίση. Ζήτησε από τους περιφερειάρχες να εκπονήσουν το «νέο σχέδιο για το παραγωγικό μοντέλο, που θα πρέπει να είναι δίκαιο, βιώσιμο και διατηρήσιμο».

Χαρακτήρισε «μείζον εθνικό ζήτημα» την παραγωγική ανασυγκρότηση, υπογραμμίζοντας πως το θέμα «δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά όλο το πολιτικό σύστημα, τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση».

«Αν θέλουμε βιώσιμο μοντέλο, πρέπει να αναζητήσουμε τις αναπτυξιακές και τοπικές δυνατότητες» είπε και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να μιλήσουμε για μοντέλο ανάπτυξης βιώσιμης, διατηρήσιμης και δίκαιης, να δούμε πώς θα κατανεμηθούν και οι πόροι και σε γεωγραφικό επίπεδο».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στο παρελθόν οι πόροι κατανεμήθηκαν άδικα.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε στους περιφερειάρχες: «Πιστεύω ότι αν θέλουμε να προσεγγίσουμε τις δυνατότητες και να ανιχνεύσουμε τις αγωνίες της κοινωνίας, δεν έχουμε άλλο τρόπο παρά μονάχα να απευθυνθούμε σε εσάς, που γνωρίζετε τα προβλήματα και τις δυνατότητες του κάθε τόπου. Που είστε σε επαφή με τους παραγωγικούς φορείς και δεν μπλέκεστε με την καθημερινή μικροπολιτική σύγκρουση, που χαρακτηρίζει το πολιτικό μας σύστημα. Εσείς είστε αυτοί που θα παίξετε σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου».

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν:

Ο κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ

Η κα. Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής

Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Ο κ. Χρήστος Μέτιος, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Ο κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Ο κ. Αλέξανδρος Καρχιμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου

Ο κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Ο κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος

Ο κ. Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Η κα. Χριστίνα Καλογήρου, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Ο κ. Γιώργιος Χατζημάρκος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν στη σύσκεψη:

Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, Υπουργός Εσωτερικών

Ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης

Ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης

Ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *