ΕΝΦΙΑ. Μια λέξη που προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματά στο άκουσμα της. Ένας φόρος που ήρθε στην ζωή μας τον Ιούνιο του 2013 επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμάρα και αποτελεί συνέχεια του περίφημου «χαρατσιού» που καταβάλλονταν μέσω της ΔΕΗ και ήταν εφεύρημα του Βαγγέλη Βενιζέλου.
Τον Σεπτέμβριο του 2018, συνεχίζει ακόμη να ταλαιπωρεί τους Έλληνες πολίτες.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μέσω τη ΔΕΘ εξήγγειλε τα εξής:
Μέχρι τέλος του έτους, νομοθετείτε τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει ως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.
Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη.
Ενώ παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης , επίσης μέσω ΔΕΘ εξήγγειλε για τον ΕΝΦΙΑ:
“Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους Έλληνες κατά 30% τα πρώτα δύο χρόνια. Πόσο χαμηλός ή υψηλός είναι θα καθορίζεται από τους δήμους, με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο θα μπορεί να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες και για τον φόρο που επιβάλλει αλλά και για τις παροχές που θα προσφέρει στους πολίτες».
Το δεύτερο σκέλος της εξαγγελίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, άναψε φωτιές και πολλά ερωτηματικά.
Καταρχήν, δεν μπορεί με τα σημερινά δεδομένα, χωρίς να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση να μεταβιβαστεί στους δήμους η είσπραξη του, καθώς είναι φόρος όχι τέλος.
Επίσης σοβαρό σημείο της εξαγγελίας για τον ΕΝΦΙΑ, είναι το πρόγραμμα και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Με την μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους θέλει να ρίξει το μπαλάκι στην τοπική αυτοδιοίκηση και να απεμπλακεί με έμμεσο τρόπο από την καυτή πατάτα, ενός φόρου που ταλαιπωρεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Προσπαθεί να το κάνει πράξη με ντρίπλα, που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, ενώ κρύβει και παγίδες για την ομαλή λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν μπορείς να εξαγγέλλεις, μείωση της χρηματοδότησης(είναι ήδη αισθητά μειωμένη) και παράλληλα, να “δελεάζεις” με την μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ, από τους δήμους.
Τ