Νέα Πνοή για τον Διόνυσο: “Δυστυχώς πάλι μια λίστα έργων έτσι για το θεαθήναι”

Η Νέα Πνοή για τον Διόνυσο, εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή το τεχνικό πρόγραμμα, που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.Ανακοίνωση:

 

Την Τρίτη, 24/10/2017, συζητήθηκε στο Δημ. Συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα 2018.
Οι θέσεις της Παράταξης μας, όπως εκτέθηκαν από το Δημ. Σύμβουλο Γιάννη Φωτάκη, έχουν ως εξής:
Πρόκειται, δυστυχώς για 4η φορά με τη παρούσα Δημ. Αρχή, για ένα, μόνον κατ όνομα πρόγραμμα, που ο συντάκτης του δεν λαμβάνει υπ όψη του τα τα λάθη και τις παραλείψεις αλλά και τα πολύ πενιχρά περυσινά αποτελέσματα των προηγούμενων προγραμμάτων.
Δεν έλαβε υπ όψη του, ότι το περυσινό πρόγραμμα περιείχε 66 νέα έργα και μελέτες. Ότι από αυτά, μόνον 11 μπήκαν σε κατεύθυνση υλοποίησης, και επανέλαβε τα ίδια.
Κατάρτισε δηλ ένα πρόγραμμα 2018, (με 21 έργα του περυσινού προγράμματος να εξαφανίζονται αναιτιολόγητα και 34 να επαναλαμβάνονται αυτούσια):
·      Χωρίς την κατεύθυνση ενός 5ετούς Επιχειρησιακού σχεδίου,που μέχρι σήμερα η Δημ. Αρχή δεν κατάφερε να καταρτίσει, που να συσχετίζεται με τις πραγματικές χρηματοδοτικές δυνατότητεςκαι τελικά να είναι υλοποιήσιμο.
·      Πλειοδοτικό, αφού περιέχει 48 νέα έργα και μελέτες, από τα οποία 34, προέρχονται από το περυσινό, συνολικού προϋπολογισμού μαζί με τα συνεχιζόμενα 40 εκ. Ευρώ !!!
·      Αμφίβολης αποτελεσματικότητας, αφού τα περισσότερα προτεινόμενα έργα, δεν συνοδεύονται από αιτιολογική έκθεση για το αν υπάρχουν η όχι μελέτες, ώστε με πραγματικά στοιχεία να μπορεί να εκτιμηθεί η απορροφητικότητα των πόρων.
·      Αόριστο, αφού 22 έργα», αναφέρονται, χωρίς συγκεκριμένη χωροθέτηση στις Δημοτικές Ενότητες, γεγονός όμως που υποκρύπτει ένα είδος λευκής επιταγής, αφού επιτρέπει στη Δημοτική Αρχή, να προγραμματίζει, κατά το δοκούν και ενδεχόμενα και με πελατειακή λογική και άρα να μην υπηρετείται ο στόχος της ισόρροπης ανάπτυξης των περιοχών μας.
·      Πλασματικό, όσον αφορά τα μεγέθη του, αφού, κακώς, συμπεριλαμβάνει έργα, που φέρονται ότι θα εκτελεσθούν από άλλους Φορείς, πχ οι ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ (πρώην ΟΣΚ, Περιφέρεια κλπ., χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο, όπως άλλωστε συνέβη και πέρυσι.
·      Όπου απουσιάζουν μεγάλες επιλογέςγια τις περιοχές του Δήμου, όπως, για παράδειγμα, το διαδημοτικό έργο της διαπλάτυνσης της οδού Μαραθώνος-Χελμού-Κρυονερίου, η εκτέλεση του οποίου θα αποσυμφορήσει, κυκλοφοριακά, τις περιοχές μας (παρά το ότι όλες οι απαραίτητες μελέτες έχουν ολοκληρωθεί), η ο πολεοδομικός σχεδιασμός των περιοχών μας.

“Η ΝΕΑ ΠΝΟΗ”, επανέφερε 4 Πίνακες κατάρτισης τεχνικού προγράμματος, που από πέρυσι είχε καταθέσει, χωρίς αυτοί να αξιοποιηθούν από τη Δημοτική Αρχή.
Υπενθυμίζουμε ότι οι Πίνακες αυτοί είναι ενδεικτικοί του πως θα μπορούσε, πράγματι, να είναι η εικόνα ενός πραγματικά, ετήσιου Τεχνικού Προγράμματος, συγκεκριμένου και άρα υλοποιήσιμου. Και βέβαια πάντα με την προϋπόθεση να υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι και κατεύθυνση.

Συμπερασματικά:
Δυστυχώς, όπως ακριβώς και πέρυσι το Πρόγραμμα αυτό, είναι μόνον κατ όνομα, Τεχνικό Πρόγραμμα 2017. Ουσιαστικά, πρόκειται, για μια λίστα προθέσεων, μικρής αποτελεσματικότητας.
Όμως, το πρόβλημα είναι δομικό και συνίσταται σε συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας της Δημ. Αρχής, μιας λειτουργίας χωρίς σχέδιο και κατεύθυνση, με συγκεντρωτική και καθόλου αποκεντρωτική αντίληψη και χωρίς διάθεση για εξισορρόπηση των ανισοτήτων μεταξύ των περιοχών του Δήμου μας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Δημοτική Παράταξη«ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ», καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει, με κάθε μέσο που διαθέτει, ώστε ο Δήμος Διονύσου, να αποκτήσει ένα πραγματικό Τεχνικό Πρόγραμμα, συνεκτικό, σωστά, ιεραρχημένο, διαφανές, με το οποίο θα αξιοποιούνται πλήρως οι χρηματοδοτικές δυνατότητες για την ισόρροπη ανάπτυξη των περιοχών μας.

 

«Νέα Πνοή για τον Διόνυσο»
Γραφείο Τύπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *