Συγκίνηση και μνήμη στη Μαρτυρική Μακρόνησο

Βαθιά συγκίνηση από τους τουλάχιστον 2.200 που έδωσαν το παρών, στην εκδρομή τιμής και μνήμης στη Μακρόνησο , μεταξύ των οποίων πολλά νέα παιδιά. Τρία δρομολόγια πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής το πλοίο από το λιμάνι του Λαυρίου. Κατάμεστο έφτασε στο Λαύριο και το πλοίο από τον Πειραιά. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, από διάφορα μέρη όχι μόνο της Αττικής αλλά και της Ελλάδας, με σύμμαχο τον καλό καιρό, κατέφθασαν από νωρίς το πρωί στη Μακρόνησο, αψηφώντας τις δυσκολίες του κακοτράχαλου εδάφους.
Με την άφιξη στο νησί του μαρτυρίου έγινε η κατάθεση των στεφανιών. Πλήθος κόσμου άφησε λουλούδια στο μνημείο του Μακρονησιώτη. Ακολούθησε επίσκεψη στους αρτοκλιβάνους (Μελλοντικό μουσείο Μακρονήσου στο νησί.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, πολλοί βουλευτές και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, Παναγιώτης Ρήγας.
«Η Μακρόνησος αποτελεί ένα σύγχρονο μνημείο ιστορικής μνήμης, απ’ αυτά τα οποία θα πρέπει να μην τα ξεχνάμε, διότι αποτελούν πηγή για να βγάζει ο λαός μας συμπεράσματα», δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι εκείνες οι ημέρες των εξοριών και της περιορισμένης δημοκρατίας, της δικτατορίας σε κάποιες χρονιές, πρέπει να μην τις ξαναζήσει ο λαός μας.
Από την πλευρά του ο Π. Ρήγας τόνισε ότι «η επίσκεψη και η περιήγηση, αλλά κυρίως το προσκύνημα στη Μακρόνησο, είναι η επαναφορά και η συνέχεια της ιστορικής μνήμης όλων των ανθρώπων, αυτών οι οποίοι πάλεψαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για μια καλύτερη Ελλάδα, για μια δημοκρατική Ελλάδα, για μια Ελλάδα η οποία θα είναι προς όφελος των εργαζομένων». Τέλος, επισήμανε ότι «αυτό σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε μία κρίσιμη περίοδο, το κάνει πράξη και θεωρώ ότι για όλους μας αυτές οι επισκέψεις τονώνουν, δυναμώνουν την πίστη μας για την επιτυχία της προσπάθειας, η οποία γίνεται».

Με την επιστροφή στο Λαύριο έγινε κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο της Μάνας -γυναίκας- αδελφής του Μακρονησιώτη Δεσμώτη.
Ακολούθησε εκδήλωση με τη μουσική μπάντα «Εκ των ενόντων» στο παλιό μηχανουργείο στο Λαύριο, συνδυασμένη με παρουσίαση και προβολή.
Να σημειωθεί ότι στο παλιό μηχανουργείο λειτούργησε από το πρωί έκθεση με υλικό για τη Μακρόνησο.
Τα τρόφιμα-φάρμακα της δράσης αλληλεγγύης συγκεντρώθηκαν σε ειδικό χώρο στο παλιό μηχανουργείο, από όπου τα παρέλαβε αντιπροσωπεία Κούρδων προσφύγων.

Πηγές: left, Αυγή

 

Απάντηση

Verified by MonsterInsights