Το Δημοτικό Άνοιξης, παρουσίασε μια εξαιρετική γιορτή, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Οι μαθητές της έκτης δημοτικού, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και ανάγκασαν το κοινό να τους χειροκροτήσει πολλές φορές αλλά και να δακρύσει λόγω συγκίνησης.
Οι δύο δασκάλες, της έκτης δημοτικού Άνοιξης, η Πάτρα Βαρελάτου και η Μαρία Καφαντάρη, εδώ και μέρες με πολλές πρόβες οδήγησαν τα παιδιά στην σπουδαία παράσταση. Σημαντικότατη βοήθεια και της εκπαιδευτικού Έλσας Βιτζηλαίου, που έδωσε το στίγμα της, στα χορευτικών των μαθητών.
Η παράσταση ξεκίνησε «Τη Υπερμάχω».
Στην συνέχεια, διαβάστηκε απόσπασμα, από τον Δωδεκάλογο του Γύφτου του Κωστή Παλαμά.
Τα δημοτικά τραγούδια, «Του Βασίλη», «Ένας αετός καθότανε», ακούστηκαν στην πορεία της παράστασης.
Σκυτάλη στον μεγάλο Νίκο Ξυλούρη. Οι μαθητές τραγούδησαν τον Θούριο, του Ρήγα Φεραίου.
Εξαιρετική η ομάδα των κοριτσιών που χόρεψε το «Λευτεριά και Ρωμιοσύνη», της Μαρινέλλας.
Οσκαρικός ο Παπαφλέσσας στην Μάχη στο Μανιάκι. Και οι υπόλοιποι όμως εξαιρετικοί.
«Δέκα Παλληκάρια» και τι παλληκάρια. Το ένα πιο γενναίο, από το άλλο. Τίμησαν το σπουδαίο τραγούδι, με τον Γιώργο Νταλάρα.
Οι Σουλιώτισσες. Γενναίες και σπουδαίες. Όμορφοι διάλογοι με υστεροφημία. Και ο χορός τους όμως εξαιρετικός. Μπράβο κορίτσια.
Και τέλος ο Εθνικός Ύμνος. Όλοι όρθιοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.
Ο Διευθυντής του Δημοτικού Άνοιξης, ο Φώτης Περρής, διάβασε το μήνυμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Ευχαρίστησε του εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, αλλά τον ακούραστο γονέα και μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημήτρη Καστέλη.
Το μήνυμα του κ. Πιερρακάκη έχει ως εξής:
Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί,
Σήμερα η Ελλάδα γιορτάζει τα 203 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Ο αγώνας για την Ανεξαρτησία ξεκίνησε από τη δίψα των Ελλήνων για ελευθερία και άντεξε χάρη στην πίστη και την αφοσίωση των επαναστατών. Απέναντι στην αριθμητική και υλική υπεροπλία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αντέταξαν θάρρος, αυτοθυσία, προσήλωση στον στόχο και εφευρετικότητα στο πεδίο, πετυχαίνοντας, τελικά, τη γέννηση του νέου Ελληνικού Κράτους το 1830.
Πέρα από την αυταπάρνηση και το αξιοζήλευτο στρατηγικό πνεύμα, βασικό στοιχείο της επιτυχίας της Επανάστασης αποτέλεσε η εξωστρέφειά της. Ήδη πριν από την κήρυξή της, οι αξίες και τα ιδανικά της Επανάστασης είχαν φτάσει σε όλη την Ευρώπη. Τόσο στα κέντρα λήψης αποφάσεων όσο και στη συνείδηση των πολιτών, οι Έλληνες της Διασποράς δημιούργησαν ένα κίνημα φιλελληνισμού που στήριξε ηθικά, οικονομικά και ουσιαστικά την Επανάσταση.
Σε διεθνές επίπεδο, η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί αναπόσπαστο κρίκο των μεγάλων εθνικών επαναστάσεων του 18ου και του 19ου αιώνα. Οι Έλληνες εμπνεύστηκαν από επαναστάσεις όπως η Αμερικανική και η Γαλλική και ταυτόχρονα ενέπνευσαν άλλους λαούς να αποτινάξουν τους ζυγούς και να διεκδικήσουν την αυτοδιάθεσή τους. Γι’ αυτό και αποτελεί ένα ορόσημο με διεθνή εμβέλεια, που συνέβαλε στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου.
Η επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτελεί όχι μόνο μνήμη παρελθόντος, αλλά και μνήμη μέλλοντος. Οι επαναστάσεις της εποχής μας καλούνται να απαντήσουν σε νέες προκλήσεις και συντελούνται με διαφορετικά μέσα. Ωστόσο, το διακύβευμά τους παραμένει ένα – και αυτό είναι η ελευθερία. Και η ελευθερία πάντα, σε κάθε εποχή και σε κάθε της έκφανση, “θέλει αρετήν και τόλμην”, όπως έγραψε ο Ανδρέας Κάλβος.
Η σημερινή επέτειος αποτελεί την καλύτερη αφορμή να μνημονεύουμε τα επιτεύγματα των προγόνων μας με ευγνωμοσύνη και σεβασμό. Το παράδειγμά τους μας διδάσκει ότι οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά, με εφόδια τη γνώση, την ενότητα, τη δημιουργικότητα και την εξωστρέφεια.
Πρωταρχική μας αποστολή στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είναι η απόκτηση αυτών των εφοδίων. Και υλοποιούμε καθημερινά αυτόν τον στόχο μέσα από τη διαρκή αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μέσα από την εμπέδωση του πατριωτισμού που πηγάζει από τη ρήση του Διονυσίου Σολωμού ότι “εθνικό είναι το αληθές”.
Ζήτω η 25η Μαρτίου! Χρόνια πολλά!”.