Αλέξης Τσίπρας, στον ΑΝΤ1: Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα – Κερδίσαμε τα αντίμετρα και τις εργασιακές σχέσεις

 Συνέντευξη, εφ’ όλης της ύλης, παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Νίκο Χατζηνικολάου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, του ΑΝΤ1.

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε, στα μέτρα και τ’ αντίμετρα, που περιέχει η συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ τόνισε: «Μία κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα που ψήφισε αν δεν τηρηθεί η συμφωνία», ενώ στάθηκε και στην λύση για το χρέος: «Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε τη λύση για το χρέος», είπε ενώ αναφερόμενος στο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι επιτεύχθηκε διότι «ενεργοποιήσαμε τον “κόφτη” στα σκάνδαλα, τις μίζες και τη φοροδιαφυγή

Για την καθυστέρηση της αξιολόγησης και τις ευθύνες των δανειστών μίλησε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συνένετυξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1: «Λίγες ημέρες πριν βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, που είναι 4,2%. Το ΔΝΤ προέβλεπε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% (όταν δηλαδή έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση). Σαράντα δύο φορές λιγότερο από αυτό που ήρθε πραγματικά», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτή την πίεση είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Όταν υποκριτικά η αντιπολίτευση έλεγε, ‘κλείστε, γιατί δεν κλείνετε, γιατί καθυστερείτε;’.

Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης, όχι μόνο στην Ελλάδα, που να μην έχει καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται, τι παιχνίδι παίχτηκε όλο αυτό το διάστημα. Οι μόνοι που έμειναν να υποστηρίζουν ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση για αυτήν την απαράδεκτη καθυστέρηση, ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της», υπενθύμισε χαρακτηριστικά.

«Ο δικός μας “κόφτης”»

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε επίσης τα αντίμετρα υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για μέτρα που καλύπτουν την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους που θα έπρεπε να υπάρχει». Πρόσθεσε ότι μεταξύ των μέτρων είναι 600 εκατομμύρια το χρόνο για επίδομα ενοικίου, δωρεάν παιδικοί σταθμοί, μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε, επίσης, πως «δεν είναι άπιαστο όνειρο το πλεόνασμα του 3,5%», και τόνισε: «Η χώρα πρέπει να βγει από την επιτροπεία».

«Προφανώς θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε το θέμα του χρέους. Τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν λυθεί το ζήτημα του χρέους», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός. Τα μέτρα αυτά είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα, προσέθεσε και υπογράμμισε:

«Οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να πιάσουν τόπο και αποδείξαμε ότι μπορούν να πιάσουν τόπο». Συνέχισε αναφερόμενος στην στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Είχαν βγει όλοι στην πρώτη αξιολόγηση , πρώτος ο κ. Μητσοτάκης και τα ΜΜΕ και έλεγαν “κόφτης”, “κόφτης”, αλλά τελικά δεν ενεργοποιήθηκε γιατί ενεργοποιήθηκαν και άλλοι κόφτεςμ όπως οι κόφτες της μίζας και της φοροδιαφυγής.

Τεχνική συμφωνία μέχρι τις 22 του Μάη και σύντομα συμφωνία για το χρέος

Αναφερόμενος στη πλεόνασμα του 2016, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά, «Εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα γιατί εάν δεν το είχαμε πιάσει θα ήμασταν μπαλάκι του πίνγκ πόνγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε» «Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, έχω πει ότι ήμασταν πειραματόζωο, και δεν λέω ότι δεν φταίνε οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά δεν φταίει ο ελληνικός λαός», σημείωσε και τόνισε ότι «το κρίσιμο είναι τώρα για τις πολιτικές δυνάμεις να μπει ένα τέλος στην περιπέτεια που μπήκαμε από το 2010 και μετά».

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε την αντιπολίτευση πως «κακώς τους πληροφορούν κάποια παπαγαλάκια, βαίνουν μειούμενες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές» και «η πρόβλεψη ακόμα κα του κακού ΔΝΤ είναι για πάνω από 2% ανάπτυξη για το 2017». «Κυκλοφόρησα βγήκα έξω είδα τη μεγαλύτερη έξοδο το Πάσχα, άνοιξαν οι δρόμοι και δεν ήταν μονταζιέρα του Μαξίμου», ανέφερε σε άλλο σημείο.

«Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, ενώ υπερασπίστηκε τις συμφωνίες της κυβέρνησης λέγοντας ότι «πήραμε υψηλά τιμήματα στις αποκρατικοποιήσεις», ενώ ειδικότερα για τη συμφωνία για τον ΟΛΠ, επισήμανε πως «εάν δεν κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο θα κάναμε μια καλύτερη συμφωνία με τους Κινέζους».

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. τόνισε:

«Έχουμε πολιτική συμφωνία, με βεβαιότητα σας μιλώ, μέχρι τις 22 του Μάη θα έχουμε και την τεχνική συμφωνία και σύντομα θα έχουμε τη συμφωνία για το χρέος». Αναφερόμενος στη γερμανική στάση σε σχέση με τον Ελλάδα χαρακτήρισε τον Β. Σόιμπλε «σοβαρό αντίπαλο», ενώ για τον καγκελάριο είπε: «Πιστεύω ότι η Μέρκελ έπρεπε να κάνει πίσω στην πολιτική που επέβαλλε στην Ευρώπη. Σε προσωπικό επίπεδο όμως όταν γνωρίζεις και μιλάς με κάποιον, τολμώ να το πω ότι έχει συναίσθηση και είναι ανοιχτόμυαλη και αυτό φάνηκε στην προσφυγική κρίση».
 

Η ελλάδα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ευλογία τον χώρο όπου βρίσκεται η Ελλάδα, «είμαστε σταυροδρόμι», και προσέθεσε ότι «η χώρα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και οικονομικά, από την κρίση δεν βγαίνουμε μόνο με τη διαπραγμάτευση». Ερωτηθείς για τις κατασχέσεις λογαριασμών υπογράμμισε ότι είναι «πολύ σοβαρό πρόβλημα». Προσέθεσε ωστόσο ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι ανεξάρτητη αρχή με την οποία «είμαστε σε συνεννόηση και σε καλή συνεργασία, να υπάρχει ένα μέτρο ώστε αυτοί που δεν μπορούν να προστατεύονται». 

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, σημείωσε πως «άλλο πράγμα να πουλάς τη δυνατότητα να έχει ο άλλος την υπηρεσία και άλλο να πουλάς τα δίκτυα» και τόνισε: «Διασφαλίσαμε να αποτρέψουμε την πώληση της μικρής ΔΕΗ». Σημείωσε ακόμα ότι «στα αντίμετρα υπάρχει και μείωση του ΕΝΦΙΑ» και αναρωτήθηκε «γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, ας μην μας δουλεύουν».

«Ο κόσμος ξέρει ότι ούτε μίζες πήραμε, ούτε θαλασσοδάνεια»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ένα λεπτό εάν δεν είχε κοινωνική αποδοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «ξέρει αυτός ο κόσμος ότι ούτε μίζες πήραμε, ούτε θαλασσοδάνεια ούτε είμαστε οι πορφυρογέννητοι».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015, είπε πως «εάν δεν υπήρχε το δημοψήφισμα δεν θα υπήρχα ως πολιτικός». «Τότε με κατηγορούσαν όλοι, οι εξαφανισμένοι μιλήσανε, οι μουγκοί μιλήσανε, ότι θέλω να βγάλω τη χώρα από το ευρώ» υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: «Δεν είπα ότι θέλω να βγάλω τη χώρα από το ευρώ»

Για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ο στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση και να βγούμε αμέσως στις αγορές, αλλά να είναι διατηρήσιμη αυτή η έξοδος». «Έχουμε σχέδιο έχουμε αποφασιστικότητα», τόνισε.

Σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις είπε ότι «δεν τις έχουμε ξεχάσει», «αλλά κάθε πράγμα στην ώρα του, η χώρα πρέπει να σταθεί στα πόδια της και μετά να διεκδικεί»

Όσον αφορά τις μειώσεις των συντάξεων, ανέφερε ότι «η σύνταξη των 1.000 ευρώ δεν είναι μεσαίο εισόδημα» και υπογράμμισε ότι «το 40% των μειώσεων δεν τις έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ να πάνε σε νέα περικοπή».

«Εάν κάποιος ήταν στη θέση μου τι απόφαση θα έπαιρνε;» αναρωτήθηκε και συνέχισε: «Πιστεύει ο συνταξιούχος φίλος μας ότι εάν στη θέση μου ήταν ο κ. Μητσοτάκης θα έφερνε κάτι καλύτερο; Και ο αντιπρόεδρος του κ. Γεωργιάδης έλεγε τόσα και άλλα τόσα μέτρα αρκεί να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή: Left

 

Απάντηση

Verified by MonsterInsights