Κοινωνικό μέρισμα και το 2017!

Κοινωνικό μέρισμα, θα λάβουν και το 2017 ένα σημαντικό μέρος των πολιτών. Η διευθέτηση του ζητήματος είναι στην τελική ευθεία . Για την διανομή δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο στο  υπουργικό συμβούλιο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι  υπάρχει συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών καθώς  και φέτος θα ξεπερασθεί ο στόχος του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και δανειστές συμφωνούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,75%. Κατά την πρόβλεψη της κυβέρνησης, είναι πιθανό να φθάσει το 2,5% του ΑΕΠ, κάτι που θα ανοίξει δημοσιονομικό χώρο 0,75% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σχεδόν σε 1,4 δισ. ευρώ.

Από 1,4 δις ευρώ θα χρησιμοποιήσει το 30% για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, δηλαδή περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ.

Σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί πέρυσι, όταν η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μονομερώς τις παροχές, προκαλώντας ανοικτή σύγκρουση με το Eurogroup, η οποία έληξε με τη γνωστή και πολυσυζητημένη επιστολή Τσακαλώτου, φέτος  σκοπεύει να εφαρμόσει κατά γράμμα τα συμπεφωνημένα με τους δανειστές και να αποσπάσει την έγκρισή τους στα μέτρα που θα εφαρμόσει.

Αυτή την φορά δεν θα έχει την μορφή έκτακτης παροχής στους συνταξιούχους. Από τη διανομή του νέου κοινωνικού μερίσματος θα ωφεληθούν πρωτίστως οι ασθενέστεροι, δηλαδή οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, κάτι που έχει άλλωστε καταγραφεί ρητά και στο μνημόνιο.

Τα κριτήρια θα τροποποιηθούν και θα γίνουν χαλαρότερα, ώστε να να το πάρουν φέτος πολλοί περισσότεροι. Υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι μπορεί να φθάσουν τους 480.000, ενώ τώρα είναι περίπου 287.000 άτομα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *