Παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ο γγ Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός παρουσίασε τα βασικά στοιχεία της μελέτης για το έργο «Εθνικά Ψηφιακά Μητρώα για τον Ελληνικό Αθλητισμό» και τα πολλαπλά οφέλη που θα επιφέρει η ελεύθερη διακίνηση των αθλητικών δεδομένων, δηλαδή διαφάνεια, ισονομία και την προστασία του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της άθλησης.Τη δημιουργία της Ψηφιακής Πλατφόρμας του ελληνικού αθλητισμού, με την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., παρουσίασε σήμερα (16/2) η αθλητική ηγεσία. Παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ο γγ Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός παρουσίασε τα βασικά στοιχεία της μελέτης για το έργο «Εθνικά Ψηφιακά Μητρώα για τον Ελληνικό Αθλητισμό» και τα πολλαπλά οφέλη που θα επιφέρει η ελεύθερη διακίνηση των αθλητικών δεδομένων, δηλαδή διαφάνεια, ισονομία και την προστασία του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της άθλησης.
Η μεγάλη καινοτομία της πλατφόρμας έγκειται στη διαλειτουργικότητα με άλλους συναρμόδιους φορείς και υπουργεία (σ.σ. υπουργείο Οικονομικών, υπουργείο Παιδείας, υπουργείο Εργασίας, υπουργείο Υγείας, υπουργείο Εσωτερικών και υπουργείο Τουρισμού, υπουργείο Ανάπτυξης κ.τ.λ). Όταν θα ολοκληρωθεί θα περιλαμβάνει το μητρώο των Αθλητικών Φορέων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον ελληνικό αθλητισμό, το Μητρώο των Φορέων οι οποίοι αναπτύσσουν την «Ασκηση για Ολους» και τον «Αθλητικό Τουρισμό», το Μητρώο των Προπονητών και των Προπονητών και των Εκπαιδευτών και το Μητρώο των Αθλητικών Υποδομών. Πλέον θα είναι υποχρεωτική η εγγραφή και η καταχώρηση των στοιχείων των φυσικών προσώπων και των αθλητικών φορέων, με υποβολή δικαιολογητικών, ώστε να λάβει την έγκριση και εν συνεχεία την αναγνώριση. Επιπλέον, Θα υπάρχει αθλητική επετηρίδα στην ΕΛΣΤΑΤ. Η χρηματοδότηση θα γίνει από το ΕΣΠΑ, το οποίο για πρώτη φορά διεκδικήθηκε το 2015. Η πρώτη φάση υλοποίησης της μελέτης αφορά σε 189.000 ευρώ και οι επόμενες φάσεις θα προκύψουν έπειτα από τις διαδικασίες έγκρισης σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ελληνικός αθλητισμός θα έχει στη διάθεσή του ένα απαραίτητο δυναμικό εργαλείο για την ανάπτυξή του και τη διαμόρφωση σύγχρονων αθλητικών στρατηγικών».
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ»
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, δήλωσε στην κάμερα του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ): «Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προσπαθούμε να περάσουμε σε μία νέα μέρα για το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού. Είτε για τον αθλητισμό αυτόν καθ` αυτόν, είτε για τις υπηρεσίες προς τους συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, είτε για τις υπηρεσίες προς τους πολίτες. Εχουμε μπροστά μας βέβαια πολύ δρόμο, δρόμο ανηφορικό, πρέπει να γίνουν πράγματα τα οποία δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια, αλλά το να ξεκινάς πάντοτε σε γεμίζει με αισιοδοξία. Από εκεί και μετά στο επόμενο διάστημα με την ανακοίνωση της γενικότερης ψηφιακής πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σας θυμίζω ότι πριν από μερικές ημέρες, με το υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, τον κύριο Παππά ανακοινώσαμε τον ερχομό του VAR στην Ελλάδα. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε και άλλα για τα ηλεκτρονικά εισιτήρια κ.τ.λ. νομίζω ότι μπαίνουμε στο μεγάλο δρόμο, αλλά ταυτόχρονα και στην τελική ευθεία για μια νέα ψηφιακή ημέρα του ελληνικού αθλητισμού και των υπηρεσιών προς τον Πολίτη».
Αποτελεί μια κάποια λύση ως προς τη διαφθορά που ταλάνισε τον ελληνικό αθλητισμό στο παρελθόν με τα… σωματεία «μαϊμού» η ψηφιακή πλατφόρμα; Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης απάντησε: «Νομίζω πως με το σύστημα αυτό χτυπάμε πλέον στη βάση του το πρόβλημα. Δεν θα μπορεί κανείς να κρύβεται πίσω από σφραγίδες και σε συνδυασμό με το νέο νομικό πλαίσιο που θα έρθει το επόμενο διάστημα που θα απαγορεύει και ψηφοφορίες δια αντιπροσώπων κ.τ.λ. θα έχουμε επιτύχει ένα μεγάλο “χτύπημα” αυτών των φαινομένων. Προφανώς, ο δρόμος είναι μακρύς, προφανώς τα προβλήματα είναι πολλά, προφανώς δεν πανηγυρίζουμε. Βάζουμε τον πήχη ψηλά και θα περάσουμε από πάνω.
Στο χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε τα εξής: «Η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας στον ελληνικό αθλητισμό εντάσσεται στο συνολικότερο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους. Είναι κομβικής σημασίας, διότι εξασφαλίζει ένα σύστημα εξωστρεφές, φιλικό προς τον πολίτη, που θα διασφαλίζει διαφάνεια, χρηστή διοίκηση, ορθή διακυβέρνηση και ταυτόχρονα θα δίνει ένα μεγάλο… χτύπημα στις πελατειακές σχέσεις και στις διάφορες δυσλειτουργίες που ενδεχόμενα μπορεί να δημιουργηθούν στη δημόσια διοίκηση.
Μέσω των νέων τεχνολογιών δίνεται η δυνατότητα καλύτερου ελέγχου και ορθολογικότερης κατανομής των χρηματικών πόρων.
Στο πλαίσιο λοιπόν της υλοποίησης της κεντρικής στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης για ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους, εντάσσεται και η παρούσα διαδικασία και η μελέτη για τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή. Είναι κομμάτι μιας συνολικότερης παρέμβασης, λεπτομέρειες της οποίας θα αναλύσουμε τις επόμενες μέρες μαζί με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής.
Σας θυμίζω ότι πρόσφατα, πάλι σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ως τμήμα της συνολικής μεταρρύθμισης, ανακοινώσαμε το Video Assistant Referee για το ποδόσφαιρο, ενώ το επόμενο διάστημα θα προβούμε και σε άλλες ανακοινώσεις σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, τις αλλαγές στον τεχνολογικό τρόπο λειτουργίας και παροχής των υπηρεσιών.
Επομένως σήμερα, αν και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για το μέλλον. Γίνονται τα πρώτα βήματα τα οποία έπρεπε να χουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Δεν πειράζει όμως. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Με το νέο ψηφιακό μητρώο που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε από κοινού με την Κοινωνία της Πληροφορίας δημιουργούμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις των σωματείων, στις εξελίξεις των ομοσπονδιών. Σταματάνε πια οι γκρίζες ζώνες που ζούμε όλοι μας, ιδίως σε προεκλογικές για τις ομοσπονδίες περιόδους με το ποιος έχει ή δεν έχει αθλητική αναγνώριση.
Με το νέο αθλητικό νόμο που τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί προς διαβούλευση και αμέσως μετά στο ελληνικό κοινοβούλιο, θα απλοποιούμε περισσότερο τη διαδικασία για την αθλητική αναγνώριση των σωματείων, για τη λειτουργία των ομοσπονδιών, θα καταργούμε την ψήφο δια αντιπροσώπου και θα απαιτούμε αυτοπρόσωπη παρουσία στις συνελεύσεις και τότε θα φανεί το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη αυτού του ηλεκτρονικού μητρώου. Με μια αυτοποιημένη κίνηση στο τέλος κάθε έτους, κάθε σωματείο το οποίο υπάρχει και λειτουργεί και δεν είναι… σφραγίδα, κάθε ομοσπονδία που θα έχει ενεργά σωματεία και θα δικαιούται μεγαλύτερη μερίδιο από τη μικρή πίτα της κρατικής χρηματοδότησης θα δει διαφορά στην καθημερινότητα. Θα αρθούν οι στρεβλώσεις, οι αδικίες που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή με το ανέλεγκτο σύστημα της κρατικής χρηματοδότησης. Είναι πολύ κομβικό τώρα που το ελληνικό κράτος ξαναστέκεται στα πόδια του, που ξεφεύγουμε από το καθεστώς χρεοκοπίας, ο κάθε πόρος του έλληνα φορολογούμενου να μπορεί να μοιράζεται με διαφάνεια, με αντικειμενικά κριτήρια».
ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ: «ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ»
Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, δήλωσε στην κάμερα του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων: «Η Ψηφιακή Πλατφόρμα είναι θέση και προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του ελληνικού αθλητισμού, ούτως ώστε να υπάρχει ένα εργαλείο, δημόσιων ανοιχτών δεδομένων, ένα εργαλείο εύχρηστο, απλό στον αθλητικό φορέα και στο κάθε φυσικό πρόσωπο και βέβαια ένα εργαλείο, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα και στις υπηρεσίες της ΓΓΑ να ασκήσουν το ρόλο τους, την εποπτεία, τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό όλου του συστήματος του αθλητισμού στη χώρα. Περιλαμβάνει μια σειρά από μητρώα με πληροφορίες που αφορούν τις αθλητικές Ομοσπονδίες, τα αθλητικά σωματεία και τις Ενώσεις, τους προπονητές και τους εκπαιδευτές, δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό, τις αθλητικές υποδομές της χώρας και βέβαια για πρώτη φορά και τους αθλητικούς φορείς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της άσκησης για όλους, του μαζικού αθλητισμού και του αθλητικού τουρισμού. Εννοείται ότι η βάση όλου αυτού του οικοδομήματος πρέπει να είναι η αθλητική νομοθεσία, η οποία σύντομα με σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί για διαβούλευση, θα υποστηριχτεί, ώστε να παρέχεται και νομοθετική κάλυψη. Ήδη έχει νομοθετηθεί εδώ και δύο χρόνια το ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών φορέων και προχωρήσαμε σε μία προγραμματική συμφωνία με την Κοινωνία της Πληροφορίας για να τους αναθέσουμε τη μελέτη αυτού του τόσο σημαντικού έργου».
Από την πλευρά τους ο πρόεδρος της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ Ιδομενέας Μανωλιτσάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος Ιωάννης Δερμιτζάκης υπογράμμισαν ότι η έναρξη της συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με την Κοινωνία της Πληροφορίας θα συμβάλει στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των υπηρεσιών της ΓΓΑ και των εποπτευόμενων φορέων της, με κύριο στόχο να μπει ο ελληνικός αθλητισμός σε μία νέα ψηφιακή εποχή: «Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με την ψηφιακή πλατφόρμα του ελληνικού Αθλητισμού, αποκτά ένα σύγχρονο εργαλείο διαφάνειας, ισονομίας εποπτείας, αντικειμενικής αξιολόγησης και στρατηγικού σχεδιασμού που καθιστά εφικτή την καταγραφή κατά αρχήν των δεδομένων από εποπτευόμενες Ενώσεις και Ομοσπονδίες, την άμεση πρόσβαση σε έγκυρη-ολοκληρωμένη πληροφορία σχετικά με την κατάσταση του προσωπικού και των υποδομών του φορέα, την άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες, την απλούστευση των παρεχομένων υπηρεσιών της ΓΓΑ σε πολίτες και αθλητικούς φορείς, την εποπτεία και την ορθολογική αξιοποίηση των αθλητικών υποδομών, και την άσκηση του ελεγκτικού της ρόλου», τόνισαν σχετικά στις τοποθετήσεις τους.
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)