Αυτοδιοικητικές εκλογές: Με τι ποσοστό εκλέγονται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, θα διεξαχθούν οι Αυτοδιοικητές εκλογές, όπου θα προκύψουν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες για τα επόμενα πέντε χρόνια.  Όπου απαιτηθεί, την αμέσως επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου, θα υπάρξουν οι επαναληπτικές εκλογές, όπου θα κονταροχτυπηθούν οι δύο πρώτοι συνδυασμοί.

Η απλή αναλογική είναι παρελθόν και δήμαρχοι και περιφερειάρχες για να εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή, θα χρειαστούν 43%  Μια ακόμη αλλαγή είναι και το πλαφόν του 3 % για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο.

Στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δε συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό στον α’ γύρο, διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Ο νέος δήμαρχος και τα Δημοτικά Συμβούλια αναλαμβάνουν την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους, που θα είναι πενταετής, θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

1.300 υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες

Σε όλη τη χώρα έχουν κατατεθεί 1.222 συνδυασμοί για τους 332 Δήμους, δηλαδή 1.222 υποψήφιοι δήμαρχοι για 332 “καρέκλες”, ενώ για τις 13 Περιφέρειες οι υποψήφιοι περιφερειάρχες είναι 78.

Αναλογία 1 προς 12

Τις συνολικά 8.481 θέσεις στα Δημοτικά Συμβούλια διεκδικούν 63.906 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, δηλαδή η αναλογία είναι μία θέση προς 7,5 υποψηφίους. Αντίστοιχα, τον σταυρό προτίμησης για τις 611 θέσεις στα Περιφερειακά Συμβούλια ζητούν από τους ψηφοφόρους 7.395 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, που σημαίνει ότι καθεμία θέση τη διεκδικούν 12 υποψήφιοι.

Οι κοινότητες

Ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων (80.465) είναι για τις δημοτικές κοινότητες. Σημειώνεται ότι η ξεχωριστή κάλπη, που χρησιμοποιήθηκε στις προηγούμενες εκλογές, για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων καταργήθηκε. Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψήφιων δημάρχων. Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της Κοινότητας. Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2.000 κατοίκων εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο. Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, την πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου Δήμου.

Ποιοι ψηφίζουν

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές συμμετέχουν και οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν, μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023.

Δεν ισχύουν οι κατάλογοι ετεροδημοτών

Για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί κατάλογοι των ετεροδημοτών. Όσοι ήταν γραμμένοι στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών για τις βουλευτικές εκλογές, ψηφίζουν ΜΟΝΟ στον Δήμο της αρχικής εγγραφής τους και ΟΧΙ στον τόπο κατοικίας τους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *