Παναθηναϊκός: Τα «πέντε 9αρια» που σημάδεψαν την μεγάλη πορεία στον τελικό με πρωταγωνιστή τον Αντωνίαδη

Ο Παναθηναϊκός με πρωταγωνιστή, τον Αντώνη Αντωνιάδη, έγραψε μια χρυσή σελίδα στην μεγάλη ιστορία του, μια μέρα σαν την σημερινή. Μια μέρα που σφραγίστηκε με τα «πέντε 9άρια».

Στις 9 Μαρτίου, στις 9 ακριβώς, 9 λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα με την Έβερτον στο Λονδίνο, με το νούμερο 9 του Παναθηναϊκού στη πλάτη, ο Αντώνης Αντωνιάδης σημειώνει το 9ο γκολ του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ένα γκολ που έβαλε σφράγισε την πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου Πρωταθλητριών

Εκείνο το βράδυ της 9ης Μαρτίου 1971 όταν στον αγωνιστικό χώρο του «Γκούντισον Πάρκ» του Λίβερπουλ αναμετρήθηκαν η Έβερτον με τον Παναθηναϊκό στο πλαίσιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Κι εκεί  συνέβη κάτι που όσα χρόνια κι αν πέρασαν, κι όσα ακόμα θα έρθουν,  θα έχει μια ιδιαίτερη μοναδικότητα. Σε μια υπέροχη στιγμή όχι μόνον για το «τριφύλλι» και τον μεγάλο του σκόρερ αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο εν γένει.

Οι «πράσινοι» είχαν ταξιδέψει  στο μεγάλο νησί της Ευρώπης για να παλέψουν για ένα αποτέλεσμα που θα άφηνε ανοιχτή την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα σε κάθε … λογικό προγνωστικό.

Οι «τόφις» του Χάρι Κάτερικ  είχαν στις τάξεις τους πέντε διεθνείς  όπως οι Χάουαρντ Κένταλ, Κόλιν Χάρβει, Τζο Ρόιλ και πάνω απ’ όλους ο θρυλικός πρωταθλητής κόσμου πέντε χρόνια πριν με την εθνική Αγγλίας Άλαν Μπολ.

Η ομάδα του Φέρεντς Πούσκας  ήταν το αουτσάιντερ της αναμέτρησης.

Όμως όχι μόνον κατάφερε να αντέξει στην πίεση  των γηπεδούχων επί 80 ολόκληρα λεπτά αλλά και ήταν εκείνη που σε μία αντεπίθεση άνοιξε το σκορ. Με τον συνήθη ύποπτο σέντερ φορ της Αντώνη Αντωνιάδη. Ο «ψηλός»  αφού πήρε την κεφαλιά από φάουλ του Καμάρα έστειλε την μπάλα στον Γραμμό που  με ωραίο τρόπο του την ξαναγύρισε και ο  μέγας γκολτζής από την Ξάνθη με ξερό σουτ πήρε μέσα τα χέρια του Ράνκιν για το 0-1.

Με το που η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα συμπληρώθηκε ένα ντόμινο απίστευτων συμπτώσεων. Ήταν όπως προαναφέραμε 9  του μήνα Μαρτίου. Ο σκόρερ φορούσε το Νο.9 του Παναθηναϊκού. Ήταν το 9ο γκολ της καριέρας του στη διοργάνωση. Απέμεναν 9 λεπτά για να τελειώσει το ματς και το ρολόι του γηπέδου του μεγάλου αγγλικού λιμανιού  έδειχνε 9 το βράδυ ακριβώς (τοπική ώρα)!

Στην εκπνοή του αγώνα  οι γηπεδούχοι  έφθασαν στην ισοφάριση χάρη σ’ ένα τέρμα που δεν θα έπρεπε ακόμα και σύμφωνα με ορισμένα βρετανικά μέσα να μετρήσει καθώς ο  Ρόιλ κάνει  φάουλ στον Τάκη Οικονομόπουλο πριν ο 19χρονος  τότε Ντέιβ Τζόνστον, μετέπειτα άσος της γειτονικής Λίβερπουλ, στην παρθενική του  ευρωπαϊκή εμφάνιση  στείλει την μπάλα στα δίκτυα.

Ο διαιτητής  Ρούντι Γκλένερ , από την Ανατολική Γερμανία δεν είδε τίποτα και το γκολ μέτρησε κανονικά.

ΒΕΡΤΟΝ: Ράνκιν, Ράιτ, Νιούτον, Κένιον, Χαρστ, Κέντολ, Χάρβεϊ, Μπολ, Χάζμπαντ (Τζόνσον), Ρόιλ, Μόρισεϊ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ:Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης

Οι προηγούμενες αγώνες

Στους προηγούμενους γύρους είχαν αποκλείσει αρχικά τη πρωταθλήτρια Ζενές Ες από το Λουξεμβούργο με ισάριθμες νίκες, δηλαδή 2-1 εκτός έδρας (Αντωνιάδης 6’, Ντι Τζένοβα 11’, Ελευθεράκης 35’) και 5-0 εντός έδρας (Ελευθεράκης 17’, Αντωνιάδης 26’, 29, 37’, 58’).

Στη συνέχεια, την Κυπελλούχο Ευρώπης του 1969 Σλόβαν Μπρατισλάβας που είχε θριαμβεύσει απέναντι στην Μπαρτσελόνα στον τελικό με 3-2. Η αρμάδα του Φέρεντς Πούσκας έθεσε τα θεμέλια πρόκρισης από το πρώτο ματς στην Αθήνα, αφού το τριφύλλι επικράτησε με σκορ 3-0 (Δομάζος 3’, Αντωνιάδης 55’, Δεληγιάννης 82’) και η ήττα στο δεύτερο παιχνίδι με σκορ 2-1 άφησε γλυκιά γεύση (Μούτερ 33’, Αντωνιάδης 52’, Τσάπκοβιτς 58’).

 

.

Το γλέντι στο Λονδίνο με χορηγό τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού

Χρειάστηκε να επικοινωνήσουν άνθρωποι της ΕΠΟ με την UEFA για να βεβαιωθούν ότι κάτι τέτοιο ισχύει και να το ανακοινώσουν με χαρά δύο ημέρες μετά το ματς, όταν η αποστολή των θριαμβευτών επέστρεφε από την Αγγλία! Η υποδοχή της αποστολής ήταν η μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε ποτέ για αθλητικό γεγονός. Περίπου 15.000 φίλαθλοι είχαν κατακλύσει το Ανατολικό Αεροδρόμιο του Ελληνικού για να υποδεχθούν τον  «Πάντσο» και τους  ποδοσφαιριστές με τη  μοναδική Βίκυ Μοσχολιού, σύζυγο του Μίμη Δομάζου, να κλέβει τα περισσότερα «φλας».

Η αυτοκινητοπομπή που συνόδεψε το πούλμαν από το Ελληνικό έως το Κέντρο της Αθήνας, έμεινε στην ιστορία.  Ένα ακόμα παράλληλο γεγονός φανερώνει το τεράστιο χάσμα γενεών στη φιλοσοφία κοινωνίας και ποδοσφαιρικής οικογένειας με τους χαλεπούς μοντέρνους καιρούς.

Στο Λονδίνο, όπου πήγε την επομένη του αγώνα η αποστολή του «τριφυλλιού», κοντά της βρέθηκε και ο Νίκος Γουλανδρής. Ήδη αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού και μετέπειτα πρόεδρος, όχι απλά  συνεχάρη τον αιώνιο αντίπαλο αλλά και πλήρωσε, μάλιστα, τα έξοδα του κοσμικού κέντρο στο οποίο πήγαν για να διασκεδάσουν. Ως επίλογος, η στην αυτοβιογραφία του αφήγηση της της μοναδικής, ξεχωριστής και σπουδαίας βραδιάς, από τον ίδιο τον «Ψηλό», ο οποίος τη μαγική ευρωπαϊκή σεζόν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με 10 γκολ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *